logo
ورود / ثبت نام
logo

وبلاگ

ادوتسلا (Edutesla) > دانشگاه ها > آزمون YOS چیست؟ از ساختار تا نمونه سوالات آزمون یوس

تاریخ انتشار: دسامبر 27, 2023
نویسنده: EduTeslaMaster
دسته:
بروزرسانی: ژانویه 1, 2024

آزمون YOS چیست؟ از ساختار تا نمونه سوالات آزمون یوس

اگر درباره ادامه ‌تحصیل در کشور ترکیه تحقیقاتی انجام داده باشید، حتما نام آزمون YOS را نیز شنیده‌اید. این آزمون یکی از مهم‌ترین شروط بسیاری از دانشگاه‌های این کشور در پذیرش دانشجویان خارجی است. YOS تا سال ۲۰۱۲ به‌صورت متمرکز و در مراکز مختلف در سراسر جهان برگزار می‌شد؛ اما از آن زمان به بعد، هر دانشگاه مستقلا آن را برگزار می‌کند.

اما آزمون YOS چیست؟ چه ساختاری دارد؟ کدام دانشگاه‌ها آن را برگزار می‌کنند؟ در این مقاله به این پرسش‌ها و جزئیات دیگر در مورد این آزمون، پاسخ خواهیم داد. اگر قصد تحصیل در کشور ترکیه را دارید، با ما همراه باشید تا با یکی از مهم‌ترین شروط دانشگاه‌های آن آشنا شوید.

آزمون YOS چیست؟

آزمون YOS دانشگاه استانبول

آزمون YOS‌ مخفف عبارت Yabanci Uyruklu Ogrenci Sinavi به معنی «آزمون دانشجویان خارجی» است که نوعی آزمون ورودی است که برای پذیرش دانشجوی خارجی در دانشگاه‌های ترکیه طراحی شده است. کارکرد «یوس» مشابه دیگر آزمون‌های ورودی مانند SAT، TUS، ALES، GRE و GMAT است و سطح علمی متقاضیان ورود به دوره‌های کاردانی، کارشناسی و گاهی کارشناسی‌ارشد را می‌سنجد.

امتحان یوس عمدتا شامل بخش‌های ریاضیات و هوش (Basic Skills)، مهارت زبان ترکی و سایر موضوعات مرتبط با رشته مورد نظر است. همان‌طور که در مقدمه اشاره کردیم، این آزمون در سال‌های اخیر از حالت متمرکز خارج شده است؛ به این معنی که هر دانشگاه می‌تواند آن را با ساختار منحصربه‌فرد خود اجرا کند. برای مثال آزمون یوس «دانشگاه استانبول» با «دانشگاه آنکارا» یا «حاجت تپه» تفاوت‌هایی دارد. همچنین سوالات آن با توجه به رشته متقاضی، متفاوت هستند. هر دانشگاه نیز معمولا مخفف نام خود را به ابتدای کلمه YOS اضافه می‌کند. برای مثال آزمون YOS‌ دانشگاه استانبول IUYOS و آزمون «دانشگاه سلیمان دمیرل» SDUYOS نام دارد.

در حالی که بسیاری از دانشگاه‌های دولتی ترکیه، فرآیند پذیرش خود را به قبولی در آزمون YOS‌ و یا احراز شرط معدل منوط کرده‌اند، برخی از دانشگاه‌های دولتی مدرک این آزمون را نمی‌پذیرند. مهم‌ترین آنها عبارتند از:

  • دانشگاه تکنیکال خاورمیانه (METU)
  • دانشگاه کوچ
  • دانشگاه بغازیچی
  • دانشگاه یدی تپه
  • دانشگاه تکنیکال استانبول
  • دانشگاه بیلکنت
  • دانشگاه سابانجی

همچنین برای ورود به بیشتر دانشگاه‌های خصوصی ترکیه نیز به مدرک آزمون YOS نیازی ندارید.

ساختار آزمون YOS‌ چیست؟

آزمون یوس دانشگاه استانبول

بررسی نمونه سوالات آزمون یوس ترکیه نشان می‌دهد که ساختار همگی آنها شامل حداقل دو بخش از پنج بخشی هستند که در ادامه بررسی می‌کنیم. بااین‌حال حجم هر بخش و جزئیات آن با توجه به دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی می‌تواند تفاوت‌های جزئی داشته باشد. تعداد سوالات این آزمون نیز معمولا بین ۸۰ تا ۱۰۰ سوال، متغیر است.

بخش زبان آزمون YOS

اولین بخش آزمون یوس ترکیه بسیاری از دانشگاه‌ها، مربوط به زبان مورد نظر دانشجو جهت ادامه ‌تحصیل است. در این بخش ابتدا توانایی دانشجو در درک و تفسیر مطالب به زبان مورد نظر اعم از ترکی، انگلیسی، عربی و… سنجیده می‌شود. در ادامه پرسش‌های مربوط به گرامر و واژگان مطرح خواهند شد. در پایان نیز مهارت نوشتن داوطلب مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

بخش سوالات دانش پایه آزمون یوس

برای ورود به رشته‌های مهندسی، علوم و پزشکی، بخش دوم آزمون یوس شامل سوالات مربوط به علوم پایه اهمیت ویژه‌ای دارد. در این بخش سوالاتی در حوزه‌های ریاضی، جبر، هندسه، فیزیک، شیمی و زیست‌شناسی مطرح می‌شوند. تعداد آنها نیز معمولا بین ۳۰ تا ۴۵ سوال است.

بخش سوالات علوم اجتماعی آزمون یوس

برای دانشجویان علوم‌ انسانی، مهم‌ترین بخش آزمون یوس، بخش سوم یعنی Social Science است. این بخش خود به سه بخش تاریخ، جغرافیا و دانش عمومی تقسیم می‌شود. سوالات این بخش، عمدتا درباره کشور ترکیه هستند. در قسمت دانش عمومی، اطلاعات دانشجو درباره رویدادهای جاری جهانی و اطلاعات عمومی علوم اجتماعی سنجیده می‌شوند.

سوالات اختصاصی هر رشته

آنچه آزمون YOS هر دانشگاه و رشته را از دیگری متمایز می‌کند، بخش سوالات اختصاصی است. در این بخش دانشجویان حوزه‌های مهندسی و علوم پایه به سوالات پیشرفته‌تر ریاضی و فیزیک، دانشجویان پزشکی به سوالات تخصصی‌تر زیست‌شناسی و شیمی و دانشجویان زیرمجموعه علوم انسانی به سوالات ادبیات، فلسفه یا سایر موضوعات مرتبط با رشته خود پاسخ می‌دهند.

بخش استدلال یا سوالات هوش

شاید بپرسید که سخت‌ترین بخش آزمون YOS‌ کدام است؟ بسیاری از شرکت‌کنندگان قبلی در این آزمون، بخش پنجم آن را مشکل‌ترین قسمت این آزمون می‌دانند. این بخش در بیشتر آزمون‌ها، با قسمت سوالات ریاضی و فیزیک ادغام شده است. همچنین همه دانشگاه‌ها نیز آن را برگزار نمی‌کنند. سوالات استدلال شفاهی و عددی، توانایی و هوش دانشجو را در حل مسأله به‌صورت منطقی و ریاضی مورد بررسی قرار می‌دهند. در برخی از دانشگاه‌ها، توجه ویژه‌ای به این بخش شده است؛ برای مثال در آزمون YOS‌ دانشگاه استانبول، ۴۵ سوال استدلال شفاهی و عددی به چشم می‌خورد.

شرط موفقیت در آزمون YOS چیست؟

آزمون YOS نمونه سوال

اما شرط موفقیت در آزمون YOS چیست؟ به‌طور قطع تسلط به حوزه درسی و زبان، مهم‌ترین شروط موفقیت در این آزمون هستند. همچنین آزمون YOS‌ نمونه سوال نیز دارد؛ البته آشنایی با ساختار آن از طریق مطالعه آزمون‌های قبلی، کسب نمره حداقلی را مقدور می‌کند. با توجه به ساختار منحصربه‌فرد هر دانشگاه، توصیه می‌شود نمونه سوالات را از سایت همان دانشگاه یا منابع معتبر دریافت کنید. همچنین دوره‌هایی نیز از سوی دانشگاه‌های ترکیه، مراکز آموزشی یا مهاجرتی خصوصی برگزار می‌شوند. با شرکت در آنها می‌توانید آمادگی خود را برای آزمون یوس بالا ببرید.

لازم به ذکر است که آزمون یوس معمولا نمره منفی نیز دارد. به این صورت که با هر چهار پاسخ نادرست، یکی از پاسخ‌های صحیح شما حذف می‌شود. حداقل نمره تعیین‌شده از سوی هر دانشگاه برای قبولی در این آزمون نیز متفاوت است. بااین‌حال نمره بیشتر آزمون‌ها از ۱۰۰ است و برای قبولی در آن معمولا به حداقل نمره ۷۵ نیاز دارید.

زبان آزمون YOS چیست؟

آزمون YOS عمدتا به دو زبان ترکی یا انگلیسی برگزار می‌شود. بااین‌حال بسته به زبان رشته مورد نظر متقاضی، دانشگاه‌ها ممکن است نسخه‌های دیگری از آن به زبان‌هایی مانند فرانسه، آلمانی، عربی و روسی را نیز برگزار کنند. برای مثال آزمون یوس دانشگاه استانبول به همه این زبان‌ها برگزار می‌شود. برخی آزمون‌های YOS نیز چندزبانه هستند که در این حالت، صورت هر سوال و گزینه‌های آن، در برگه امتحانی به زبان‌های مختلفی مطرح خواهند شد.

آزمون یوس چقدر طول می‌کشد؟

زمان آزمون YOS ترکیه

زمان آزمون YOS ترکیه با توجه به رشته، مقطع، دانشگاه، تعداد سوالات و حتی ساختار آزمون متفاوت است. معمولا هرچه سوالات ریاضی و مفهومی آزمون بیشتر باشند، مدت‌زمان آن نیز افزایش خواهد یافت. برای مثال آزمون یوس دانشگاه استانبول با ۳۵ سوال ریاضی و ۴۵ سوال استدلال عددی و شفاهی، ۱۳۵ دقیقه است. به همین دلیل به‌ منظور مدیریت بهتر زمان، آشنایی با نمونه سوالات، پیش از شرکت در آزمون YOS ضروری است.

روش ثبت‌نام در آزمون YOS

آزمون‌های YOS معمولا در حد فاصل ماه‌های آوریل تا ژوئن هر سال (اواسط فروردین تا اواسط خرداد) برگزار می‌شوند. ثبت‌نام آنها نیز معمولا در ماه‌های ژانویه و فوریه (اواسط دی تا اواسط بهمن) صورت می‌گیرد. بااین‌حال هر دانشگاه ممکن است تاریخ‌های متفاوتی برای زمان ثبت‌نام و برگزاری آزمون‌های خود تعیین کند. مراحل کلی ثبت‌نام در آزمون یوس ترکیه به شرح زیر هستند:

  • مراجعه به وب‌سایت هر دانشگاه
  • مراجعه به بخش شرایط پذیرش، دانشجویان بین‌المللی یا بخش‌های مشابه و یافتن پرتال آزمون یوس
  • مطالعه Booklet آزمون YOS
  • ارائه اطلاعات لازم
  • تعیین محل آزمون، زبان، رشته، مقطع مورد نظر و غیره
  • پرداخت هزینه آزمون
  • دریافت شماره رهگیری و تیکت ثبت‌نام

لازم به ذکر است که هزینه آزمون YOS نیز با توجه به دانشگاه، متفاوت است؛ اما به‌طور معمول در بازه ۱۴ تا ۵۰ دلار قرار می‌گیرد.

محل برگزاری آزمون YOS

نمونه سوالات آزمون یوس ترکیه

محل برگزاری آزمون یوس نیز کاملا به دانشگاه برگزارکننده آن بستگی دارد. برخی از دانشگاه‌ها این آزمون را تنها را در کشور ترکیه برگزار می‌کنند؛ اما بیشتر آنها مراکزی در کشورهای مختلف تعیین کرده‌اند. برای مثال دانشگاه‌های «سلیمان دمیرل»، «استانبول» و «ایگدیر»، آزمون یوس خود را در تهران یا تبریز نیز برگزار می‌کند.

نکات مهم هنگام شرکت در آزمون یوس

اما قوانین شرکت در آزمون YOS‌ چیست؟ پاسخ این پرسش را در موارد زیر خلاصه کرده‌ایم:

  • به همراه داشتن مدرک شناسایی بین‌المللی معتبر مانند پاسپورت
  • حضور به‌موقع پیش از شروع برگزاری آزمون
  • به همراه نداشتن وسایل اضافه مانند گوشی موبایل و ساعت هوشمند (لوازم مورد نیاز مانند مداد و پاک‌کن معمولا به دانشجو داده می‌شوند)
  • رعایت نظم و حفظ سکوت در سالن برگزاری

لازم به ذکر است که در مراکز برگزاری آزمون یوس، عمدتا به زبان ترکی صحبت می‌شود. بنابراین فارغ از اینکه زبان آزمون چیست، باید به زبان ترکی نیز تسلطی نسبی داشته باشید.

مشاوره شرکت در آزمون YOS

در این مقاله تلاش کردیم به این پرسش پاسخ دهیم که آزمون YOS چیست و چه ساختاری دارد. همان‌طور که گفتیم، به ‌منظور موفقیت در این آزمون، باید از قبل با ساختار و نمونه سوالات آن آشنا باشید. موسسه «اِدو تسلا» ضمن ارائه مشاوره و برنامه‌ریزی در این زمینه، شما را در تمامی مراحل ثبت‌نام تا آماده‌سازی برای این آزمون، آماده می‌کند. همچنین کارشناسان ما آماده ارائه مشاوره تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی و دولتی ترکیه به شما هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

برای دریافت آخرین اخبار و مقالات مهاجرت تحصیلی به ترکیه، ایمیل خودتان را وارد کنید